Monday, December 21, 2015

                    SKLAPANI  PRHKI  KOLAČIĆI


Opet jedan jednostavan i brzi recept sa malo sastojaka:)


Trebat će Vam: (za oko 40 kolačića /80 polovica)

230g brašna

40g škroba

50g kakaa

100g šećera u prahu

200g margarina

1-2 žlice soka od limuna

1/3 žličice cimeta

3 žumanjka


Za punjenje:

150g čokolade ,može i mliječne
160ml vrhnja za šlag


Izmiješati suhe sastojke, dodati hladni margarin izrezan na kockice (radi lakše razrade), dodajte i mokre sastojke te sve zajedno sjedinite tako što će te gnječiti smjesu...trebala bi isprva biti mrvičasta....tada ju možete istresti na radnu površinu te umijesiti glatko tijesto.

Umotajte ga u prozirnu foliju te ostavite u hladnjaku minimalno pola sata kako bi se stvrdnulo.
Stavite tijesto između dvije strane prozirne folije koje ste prethodno pobrašnili te ga razvaljajte na otprilike 3mm debljine.

Prema želji upotrijebite kalupe za izrezivanje , stavite izrezane oblike na masni papir na protvan.Nemojte zaboraviti zbrajati oblike kako bi na pola njih izrezali rupice.(za to možete koristiti kao što sam i ja- čep od male bočice).Kad se ohlade, na polovice koje nemaju rupice nanesite kremu,ganache ,pekmez ili šlag te poklopite sa istim oblikom sa rupicom.




Od ostatka tijesta ponovno zamijesite lopticu te razvaljajte uz minimalno korištenje brašna.
Pecite na 180° C 8-10min.

Za punjenje sam koristila ganache za koji je potrebno ugrijati do vrenja vrhnje za šlag te u njega ubaciti kockice čokolade i miješati kako bi se lakše otopila,kad se otopi,stavite u hladnjak da se stvrdne. Možete ga nanositi običnim  nožem ili uz špricu sa nastavkom po želji.. prije ju samo malo izvadite da mrvicu omekša.





U slast!



No comments:

Post a Comment