Friday, August 1, 2014

                          ORAŠASTO-ČOKOLADNE

                           ENERGETSKE   PLOČICE


English version is down below :)

Mislim da ne postoji osoba na svijetu koja ne voli čokoladu...ali kao što znamo nije baš najzdravija ako nema veći postotak kakaa. Stoga sam ju probala kombinirati sa zdravijim plodovima kako bi ju mogla bez grižnje savjesti grickati kad poželim nešto slatko.:)
Evo kratke povijesti ove omiljene namirnice:

~Kakao su prvi koristili Maje i Asteci i to kao napitak s dodatkom kukuruza, mljevenih chilli papričica i vanilije, Kristofor Kolumbo donio je vijest o osebujnom napitku u Europu, a industrijska revolucija čokoladu je učinila dostupnom svima. Kakao i čokolada bilo je piće za sve klase i sastavni dio javnih ceremonija i rituala, a smatrao se eliksirom zdravlja. 

Iz Španjolske su do nje došli Francuzi a tijekom 18. stoljeća, čokolada je postala sveprisutna, a bila je dostupna u brojnim oblicima – kao pasta, blokovi, napitci, s dodatkom šećera, vanilije, cimeta i drugih začina. Čokoladnim napitcima dodavalo se mlijeko ili vino. Kuharice iz 18. stoljeća redovito su sadržavale brojne recepte s čokoladom poput keksa, marcipana, krema i pjenica, a posebno su zanimljivi recepti iz starih talijanskih kuharica: lazanje s bademima, orasima, inćunima i čokoladom te jetru s čokoladom i palentu s čokoladom.
Danas je čokolada sveprisutna i pristupačna namirnica. Koristi se na bezbroj načina, jede samostalno ili sljubljuje sa slatkim, ali i slanim jelima. Mogućnosti su neograničene, ali i vrste čokolade. Ipak, za kvalitetnu čokoladu poželjno je da sadrži 60 – 70 posto kakaa jer upravo ona sadrži obilje antioksidansa i pruža povoljni učinak na ljudsko zdravlje. No, čokolada je istovremeno kalorična namirnica bogata šećerima i mastima, stoga ju valja konzumirati umjereno.~ 
Izvor: http://zdravakrava.hr

Za podlogu je potrebno :

235g datulja (kupila sušene ali poželjne su i svježe)
170g oraha
170g badema
30ml vode
1 žlica kokosovog ulja
1 žlica vanil.ekstrakta
prstohvat soli



Za čokoladni preljev je potrebno :

1 žlica kokosovog ulja
1 žlica kakaa u prahu
4 kocke tamne čokolade



Podlogu pripremite tako da izmeljete u sitno bademe i orahe.Ako postanu kremasti a ne mrvičasti to je dobro jer će biti ljepljiviji . Ako Vam ostane i nešto krupnijih komada nema veze. Ovo nije desert u kojem je ljepota na cijeni.Orasi mogu biti gorkasti pa ukoliko mislite da Vam neće pasati dodajte više badema ali možda će te morati dodati pola žlice kokosovog ulja više jer bademi imaju manje masnoća u sebi.Za to vrijeme prelijte preko datulja kipuću vodu samo onoliko koliko je dovoljno da ih pokrije kako bi omekšale.Ukoliko koristite svježe ne treba ih namakati.Ukoliko su datulje i dalje presuhe morat ćete ih izrezati ručno ili dodati malo meda u smjesu kako bi se postigla ljepljivost.Smjesi dodajte kokosovo ulje ,30ml vode, mrvicu soli i vanilin ekstrakt.Potom sve izmiksajte dok se ne sjedini u jednoličnu smjesu.





Nakon što ste ujednačili smjesu obložite željeni kalup sa masnim papirom te utisnite smjesu sa poleđinom žlice u kalup.



Izgleda ovako nekako:)

Stavite u hladnjak na 2 sata da se stvrdne. Nakon toga napravite čokoladni preljev koji je dovoljan za prošarati podlogu.Stavite zdjelu iznad lončića u kojem ima malo vode. Voda u lončiću ne smije dodirivati stjenku zdjelice koja je iznad njega. Stavite prvo komadiće čokolade da se otope,zatim ulje i na kraju umiješajte  kakao prah.Trebala bi smjesa biti dosta gusta.
Ostavite da se malo ohladi ukoliko će te prošarati podlogu pomoću vrečice ili tuljka od masnog papira. Možete se poslužiti i žlicom . 

 



Razrežite na komade željene veličine a ostatke možete zamotati u komadiće masnog papira kako se nebi zalijepili jedni za druge te ih pohraniti u posudu i držati u hladnjaku do mjesec dana.



Bon appettit !





                     NUTTY- CHOCOLATEY  ENERGY BARS


I think that there isn't a person in the world that doesn't like chocolate...but we all know that it isn't very healthy if it doesn't have a greater percent of cocoa. That's why I decided to combine it with some healthier nuts so that I could enjoy in it without much guilt.

For the base you will need:

1 C dates
3/4 C walnuts
3/4 C almond
1/8 C water
1 Tbsp. coconut oil
1 Tbsp. vanilla extract
pinch of salt


For chocolate sauce you will need: 

1 Tbsp. coconut oil
1 Tbsp. raw cocoa powder
4 cubes of dark chocolate


For the base finely chop the almonds and walnuts.If there are few bigger parts it doesn't matter.This isn't a desert where the beauty  is needed. Walnuts can be a bit bitter so you can put more almonds in the mixture but then you'll need to add a half of tbsp. of coconut oil more 'cause walnuts are greasier than almonds. Then pour some boiling water over dry dates so that it covers them. It should soften them but if it doesn't you'll need to chop them by hand and add a bit of honey because their stickiness needs to bind the mixture together...If you are using fresh dates don't use this step. Add coconut oil, 1/8 C of water, a pinch of salt and vanilla extract. Mix it all into an even mixture.

1st picture shows: almonds,dates and walnuts

After you've evened the mixture place it in a baking mold covered with greasy paper. Press it down and even it. Refrigerate for 2 hours.

2nd picture shows: evened mixture in the baking mold

 After refrigerating it you can make the chocolate sauce with which you can drop on the base to make an interesting decoration. Put a bowl on top of a pot. Put some water in the pot but be sure that the water isn't touching the bowl on top of it.Place chocolate in the bowl and let it melt...then add the coconut oil and cocoa powder.It should be thick.
Leave the sauce to chill for a bit if you'll use a plastic bag or a greasy paper and then drop it on the base in shapes of your choice.Slice it in desired sizes and refrigerate for max. 1 month. If you are refrigerating it place the cut out pieces on some small pieces of greasy paper so that they don't stick to each other and store them

3rd picture shows: sliced and decorated bar
4th picture shows: slices packed in greasy paper ready for storage

Bon appetit! 

No comments:

Post a Comment