Friday, August 8, 2014

                          ČOKOLADNI   CUPCAKES


Neku večer mi se jakoooo jelo nešto slatko...zaspala sam s tom mišlju i naravno morala sam iduči dan napraviti nešto slatko a stvarno mi se nije kupovala samo čokolada jer to mogu svaki dan. I nastao je prefini cupcake...

Za cupcake je potrebno :

1jaje
1 šalica mlijeka 
2 šalice glatkog brašna
3/4 šalice šećera
3/4 šalice ulja 
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa u prahu
prstohvat soli

Za ganache kremu potrebno je:

100g čokolade (tamne/mliječne/za kuhanje)
130ml šlaga
1/2 žlice šećera u prahu



     
Podijelite suhu i mokru smjesu u posebne zdjele. 
                    


Nakon što sa mikserom pomiješate jaje ,ulje,mlijeko,vanilijin ekstrakt i šećer pomalo dodajte suhu smjesu od brašna, praška za pecivo,prstohvata soli i kakaa u prahu.   
                                       
   
Nakon što je postala kompaktna  spremna je za punjenje kalupa za pečenje u kojima su papirnati kalupi. Stavite smjese do otprilike pola ili 2/3 visine kalupa. U smjesu možete dodati kandirano ili svježe voće,orašaste plodove,komadiće čokolade,grožđice i sl. Pecite na 180°C 20 min. 



                                                                 Ispečeni cupcakesi

Provjerite da li su gotovi tako da stavite čačkalicu u njih,ako su gotovi trebala bi izaći čista (ne ljepljiva).Pustite ih da se ohlade (znam,teško je čekati ;) ) te ukrasite po želji...ja sam to napravila sa ganache kremom.



Za ganache kremu otopite 100g čokolade u 130ml šlaga. Dodajte za slatkoću pola žlice šećera u prahu.  Nije potrebno jako zagrijavati. Možete  umjesto čokolade za kuhanje koristiti tamnu čokoladu ili mliječnu ali onda ne trebate dodavati šećer. Nakon što se smjesa ujednačila ohladite ju i stavite u frižider da se stegne. 

Ohlađena ganache krema

Krema za ukrašavanje u vrećici / izbor nastavka za željeni efekt na cupcakes-ima

Stavite vrećicu za ukrašavanje u čašu, naberite je preko ruba čaše te napunite sa smjesom bez poteškoće...zavrčite  kraj vrećice dok god vrećica ne istisnete zrak koji je ostao između kreme tijekom punjena kako bi izbjegli da vam krema stane dok budete ukrašavali sa nastavkom po želji i pustite maštu na volju!:) 

                                                                   Ukrašeni cupcakes-i ! 

Bon appetit!





No comments:

Post a Comment